Monday, November 12, 2012

RENDANG TOK

harini berry nk share resepi rendang tok.. al maklom la sokkn nk sambot depavali. eh?? hahahahah.. lawak je k.. xde la.. kwn berry yg nak resepi ni... kepada nurfarahain, ni ha resepi yg u nk ok.. heheheheh.. siap mention name lg tau.. ok u siapkn segala2ny ok. then cetry resepi ni.. kot hubby u suke... heheheheh...


RESIPI enak berasaskan daging ada penggemarnya tersendiri termasuk rendang tok.

Daging batang pinang adalah bahagian terbaik dan sesuai untuk dibuat rendang yang menjadi kebanggaan orang utara sama ada di Kedah, Perak atau Pulau Pinang, untuk menjadikan rendang itu tahan lama, pastikan ketika menggoreng, rempah ratus dan bahan tumisan lain dilakukan sehingga minyak benar-benar pecah.


Rendang tok bukan saja enak dimakan bersama nasi, malah sedap dicicah bersama ketupat palas, lemang atau nasi himpit.




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
  • 2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
  • 1/2 cawan kerisik
  • 1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
  • 100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
  • 1 batang kulit kayu manis
  • Garam secukup rasa
  • Bahan2 kisar:-
  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar/teh lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar/teh jintan putih
  • 1 sudu besar/teh jintan manis
  • 3 biji buah keras
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 25 biji cili kering
  • 5 batang serai
  • 5 cm halia
  • 20 biji bawang kecil



Cara-cara

  1. Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2
  2. Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar
  3. Masukkan daing yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.
  4. Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.
  5. Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.
  6. Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.
  7. Perlahankan api dan kacau hingga kering.


ok selamat mencuba!!!!!! =)

No comments: