Sunday, October 14, 2012

KEK MADELINE



75 GM TEPUNG
1/2 C.T BAKING POWDER
50 GM MARJERIN
5O GM GULA HALUS
1 BIJI TELUR
1/2 C.T ESSEN VANILLA

BAHAN HIASAN KEK
1 camt jem raspberi (dipanaskan)
2 camb kelapa parut kering
4 biji ceri berglis (dibelah dua)
7 mangkuk kertas


CARANYA:-

1) sediakan acuan dariole dan griskan.
2) putar lemak dan gula hingga kembang.
3) masukkan telur yang telah dipukul dan putar hingga kembang serta berkrim.
4) masukkan esen vanilla, kemudian masukkan tepung, kaup perlahan-lahan hingga sebati dan masukkn dalam acuan.
5) bakar dengan segera selama 20-25 minit sehingga masak. (190c)
6) angkat dan keluarkan dari acuan hingga sejuk.
7) menghias kek, ratakan bhgian bawahnya, sapukan tiap2 satu dengan jem yng telah dipanaskan kemudian golekkn di atas kelapa kering.
8) letakkn kek di atas mangkuk kertas dan di atasnya dihias dengan ceri dan angelika serta hidngkn.


berry wat kek ni sekali je... pastu berry xde mase nk wat lagi huhuhuhu... kek ni sangatttttt... sedap dan sesuai dihidangkn minum petang ataw ad event pape pon.. ok selamat mencuba!!!! :-)

No comments: