Friday, January 18, 2013

Korean Style Fried Tunghoon (Glass noodle)

Dah puas makan meehoon biasa, try pulak glass noodle goreng ala Korean. Tekstur licin-licin gitu. Resipi rujuk dari buku masakan. Family I suka sgt makan tunghoon. Boleh makan bila-bila masa.

                                 Tunghoon


Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 150g(sebungkus) - Tunghoon (glass noodle) rendam dlm air sehingga lembut
  • 5 - crab stick - dikoyak memanjang
  • 1 biji bwg besar
  • 1 sk bawang putih cincang
  • 3 cendawan hitam - dihiris
  • Sedikit daun bawang cincang
  • 2 sb minyak
  • Perencah:-
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sb kicap cair
  • 1/8 sk garam
  • 200ml air
  • 1/2 sk minyak bijan
  • Sedikit serbuk lada putih
  • Sedikit biji bijan utk tabur

Cara-cara

  1. Tunghoon_ing
     Gambar bahan utama.
  2. Crab_stick
     Koyak-koyakkan crab stick.
  3. Panaskan 2 sb minyak masak dan tumis bawang putih, bawang besar dan cendawan hitam hingga naik bau.
  4. Tambahkkan semua bahan-bahan lain dan perencah dan goreng hingga tunghoon dah agak kering.
  5. Taburkan biji bijan dan hidang ketika panas. Sesiapa yg suka pedas bolehlah makan dgn sos cili.

No comments: