Nasi turki.
350gm beras
100gm lobak merah - potong dadu
100gm kentang - potong dadu
175gm daging lembu - potong nipis
3 c.b kacang peas
3 c.b tomato sos
3 c.b tomato puri
20 gm kismis - digoreng
20 gm badam - goreng
100 ml susu cair
2 kuntum bunga cengkih
2 biji pelaga
1/4 kulit kayu manis
2 c.b minyak sapi.
bahan digiling
4 biji lada hijau
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 c.b lada hitam
1 inci halia
1 c.b jintan putih
caranya:
1) pijarkan minyak sapi, tumis rempah ratus
2) masukkn bahan giling hingga wangi.
3) masukan daging, biar sekejap, kacau. masukkn tomato puri dan tomato sos, biarkn sekejap. masukkn sedikit air biar daging empuk. masukkn garam, gula dan perasa.
4) masukkn lobak merah, kentang biar empuk. balik-balikkn. sesuaikn rasa dan angkat.
5) masukkn air yang telah disukat 1 bahagian beras dengan 1 bahagian air dalam periuk tadi dan juga masukkan susu cair dan garam. biar mendidih.
6) masukkn beras, biarkn kering seperti nasi biasa.
7) apabila kering, masukkan lauk-lauk tadi, gaul ratakn (jangan sampai berasny patah), tutup periuk rapat2 biar nasi itu masak.
8) bila masak taburkan kacang peas dan hidangkan...
ha... tu la dia resepiny... selamat mncuba!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
No comments:
Post a Comment